„Daimler” ще плати 870 млн. евро глоба за Дизелгейт

16:40, 24 сеп 19 / Икономика 25 1782 Шрифт:
Topnovini

Германският автомобилен гигант „Daimler” заяви, че няма да оспорва заповедта на прокуратурата в Щутгарт и ще изплати глобата от 870 милиона евро заради нарушенията на изискванията за вредни емисии.

Според прокуратурата в Щутгарт, глобата е свързана с около 684 000 автомобила, чиито данни за съдържанието на вредни емисии са били манипулирани.

Разследващите са констатирали „нарушение на надзорните задължения поради небрежност в отдела на „Daimler”, който се занимава със сертифициране на превозни средства от началото на 2008 г.“.

Шефове на „Volkswagen“ обвинени за манипулиране на пазарите с „Дизелгейт“

Предоставени са разрешителни за дизеловите автомобили, въпреки, че количеството емисии на азотни окиси (NOX) не съответстват на регулаторните изисквания.

Федералната автомобилна служба няколко пъти през последните години препоръча изтеглянето от пазара на автомобили на „Daimler” заради завишени емисии. Компанията отрече своята съпричастност в така наречения „дизелгейт”, който се разрази през 2015 г.

Преди четири години "Volkswagen" призна, че от завода са вградили софтуер на 11 милиона автомобили, които манипулират данните за екологичните стандарти. Компанията трябваше да плати глоби, съдебни разноски и обезщетения в размер на общо 30 милиарда евро.

В Германия концернът "Volkswagen" и дъщерните дружества „Porsche” и „Audi” платиха глоби в размер на 2,3 милиарда евро.

От прокуратурата в Щутгарт обявиха, че глобата няма да се отрази върху разследването на лицата, замесени в манипулирането на софтуера на двигателите, нито ще засегне гражданските искове срещу „Daimler”.

От компанията обявиха, че глобата няма да има отрицателен ефект върху обема на печалбите за периода юли-септември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама