Британският парламент възобновява работата си

06:40, 25 сеп 19 / Свят 25 2432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът на Обединеното кралство ще възобнови работата си, след като вчера Върховният съд на страната обяви решението на премиера Борис Джонсън за пророгация като незаконно, съобщи AFP, цитирана от „Фокус“.

На 9 септември британският парламент се разпусна за пет седмици - до 14 октомври, по предложение на Борис Джонсън, одобрено от кралица Елизабет II. Според критици с разпускането премиерът цели да попречи на депутатите да контролират политиката му за Brexit.

След като Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че решението на премиера Борис Джонсън за пророгация на законодателния орган е незаконно, председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу настоя, че парламентът трябва да се „свика без забавяне“.

В изявление той подчерта: „Приветствам решението на Върховния съд, съгласно което пророгацията на парламента е незаконна. Съдиите отхвърлиха твърдението на правителството, че закриването на парламента за пет седмици е просто стандартна практика, за да се даде възможност за ново изказване на кралицата. Като стигнаха до заключението си, те потвърдиха правото и задължението на парламента да се събере в този решаващ момент. Като въплъщение на нашата парламентарна демокрация, Камарата на общините трябва да се свика незабавно. За тази цел сега спешно ще се консултирам с партийните лидери".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама