ЕК е готова да даде допълнителна помощ на България за справяне с притока от мигранти

14:28, 24 сеп 19 / Свят 25 1726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос поддържа връзка с властите в България, Гърция и Турция по повод притока на мигранти. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, съобщи БТА.

По неговите думи ЕК е в готовност да осигури на София и Атина помощ, ако бъде необходимо. Говорителят отбеляза, че Аврамопулос е разговарял с турските власти за спазването на споразумението за миграцията. По това споразумение Анкара получава от ЕС шест милиарда евро.

Знаем за нарастването на броя мигранти към Гърция и България. Днешните бройки са далеч по-малко заради сключеното споразумение с Турция“, отбеляза говорителят.

Разбиха канал за превоз на нелегални мигранти от Гърция за България

Париж, Берлин, Рим и Валета постигнаха вчера помежду си споразумение за въвеждане на автоматично разпределение на мигрантите, пристигащи в Малта или в Италия. В срещата участваха представители на ЕК и на финландското председателство на Съвета на ЕС.

„Постигнатото вчера в Малта споразумение по въпросите на миграцията е само между участвалите в срещата страни и е предварително“, поясни той. По неговите думи през октомври предстои Съветът на ЕС по вътрешни работи да обсъди дали това споразумение да засяга и останалите държави от Общността.

Говорителят изрази очакването преговорите по промените в Дъблинското споразумение скоро да бъдат възобновени, за да се намерят трайни решения за миграцията към ЕС. Той нарече вчерашното споразумение от Малта "временна отправна точка".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама