Откриха неизвестен досега минерал в диамант, добит в Южна Африка

20:40, 24 сеп 19 / Култура и наука 25 1501 Topnovini
1
2

Открит е неизвестен досега минерал в диамант, добит от вулканичен обект в Южна Африка. Смята се, че минералът се е образувал под огромно налягане дълбоко в земната мантия благодарение на подземни вулканични изригвания, съобщи Live Science, цитиран от БГНЕС.

Минералът, който учените нарекли "Голдшмит", на известния геохимик Виктор Мориц Голдшмид, се е образувал на около 170 километра под земята, в земната мантия, между кората и външното ядро.

Тъмнозеленият, непрозрачен минерал има особен химичен състав.  "Голдшмит“ има високи концентрации на ниобий, калий и редките елементи лантан и церий, докато останалата част е доминирана от други елементи, като магнезий и желязо", казва Никол Майер, докторант в университета в Алберта в Канада и съавтор на изследването.

Според Майер калият и ниобият съставляват по-голямата част от минерала, което означава, че сравнително редките елементи по някакъв начин са били преместени заедно и концентрирани, за да образуват веществото, въпреки че наоколо имало много други елементи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани