Президентът Радев иска задължително отпадане на американските визи за българи (ОБНОВЕНА)

20:30, 23 сеп 19 / Политика 25 3872 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев иска задължително да отпаднат визите за Съединените щати за български граждани  заради стратегическото партньорство между двете страни. Държавният ни глава е в Ню Йорк за участие в общото събрание на ООН и в още два форума.

Президентът и външния министър са на форума за борба с климатичните промени но ООН в Ню Йорк, който се провежда в отсъствието на САЩ заради излизането им от споразумението за климата преди 2 години. Паралелно с това президентът Тръмп провежда друг форум, който е посветен на религиозните свободи.

Форумът срещу климатичните промени предвижда конкретни мерки, свързани с трансформиране на икономиките. Президентът Радев отново припомни българската позиция. България е една от държавите най-бързо достигнали до нужното ниво на възобновяеми енергийни източници, но въгледобивът е голям сектор в икономиката ни.

„Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни райони в преход, за да осигурим възможности за инвестиции в тези райони”, заяви президентът Румен Радев.

Тръмп модерира форум за религиозните свободи, на който българският президент е гост. "В това отношение България може да бъде пример за толерантност", обяви Радев.

Държавният ни глава отново поиска да има ангажимент за отпадане на американските визи, след като сме стратегически партньор на САЩ.

„То е задължително, според мен. Ние сме стратегически съюзници и партньори, и приятели. Виждате някои страни, които водят активни преговори на политическо ниво и те са обвързани с търговски и оръжейни сделки. Отпадането на визите ще допринесе за търговското сътрудничество и туризма”, смята Радев.

Снощи вицепремиерът Захариева обяви, че въпреки малкият брой български дипломати в САЩ, не е имало оплаквания от работата на консулските служби и се приемат редица облекчения.

„Има 10-годишни паспорти и изпращане на паспорти по пощата. Няма оплаквания, само похвали", заяви Захариева.

Българите да са единни като общност, за да са представени на федерално ниво в САЩ, призова президентът.

Снощи на среща с българската общност Румен Радев поиска подкрепа за идеята си българите с двойно гражданство да се включат в управлението на страната след конституционни промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама