Захариева се срещна с първата жена външен министър на Судан

17:48, 23 сеп 19 / Политика 25 1322 Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с първия дипломат на Судан г-жа Асма Абдала в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации (ООН) в Ню Йорк, съобшиха от пресцентъра на Външно.

Г-жа Абдала е първата жена външен министър на Судан в новото правителство, което ще ръководи страната след преход от 30-годишното управления на президента Омар Башир.

“Поздравления за формирането на правителство. Вече давате позитивен пример с първите успешни стъпки към преходно управление. Надяваме се да рестартираме отличните ни двустранни отношения”, каза министър Захариева.

“Благодаря за вашата оценка. Искаме да изградим нов Судан с нова политика”, заяви министър Абдала.

През 2016 г. търговският стокообмен със Судан е възлизал на 3,56 млн.щ.д. Дейността на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни на практика е прекратена.

По данни на Суданско-българското дружество, в нашата страна са получили висшето си образование около 3 000 судански граждани, които може да бъдат мост между нашите две страни, изтъкна министър Захариева и предложи да се сключи двустранно споразумение за обучение на судански студенти.

"Познавам много мои сънародници, завършили в България, и ще оценим високо, ако отново започнете да приемате наши студенти", каза министър Абдала.

Съживяването на икономиката на третата по големина страна в Африка, опустошена от корупция, санкции и авторитарно управление на президента Башир, ще бъде голямото предизвикателство за правителството, което наследява разорен банков сектор, годишна инфлация над 40% и недостиг на всички стоки от първа необходимост - от гориво до брашно и банкноти - ситуация, която през декември предизвика размириците, които в крайна сметка свалиха Башир.

В края на срещата Захариева приветства суданския колега в силния отбор на жените външни министри и поздрави усилията на новото правителство на Судан да привлече повече дами в управлението на страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 91 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.