Кирил Домусчиев: В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от ЕС

17:06, 23 сеп 19 25 2750 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В България се поставят над 3 пъти и половина повече стентове отколкото в останалите страни от ЕС. Проучване на европейските дружества по кардиология и кардиохирургия сочат, че при пациентите със сърдечни проблеми в Европа съотношението на оперативно лечение е следното: Една класическа операция към 3,8 поставени стента. Това написа във "Фейсбук" Кирил Домусчиев.

Отстраниха от длъжност лекаря, поставял стентове на здрави хора

"В България съотношението е една операция към 14 поставени стента. Тоест три пъти и половина повече. Това означава, че тези 3 пъти и половина са поставени без необходимост. Освен че се вреди на здравето на пациентите, се източват огромни суми от НЗОК. При 50 хиляди стента поставени у нас през миналата година, с оглед споменатото проучване, означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди.

Тоест имаме 36000 излишно поставени стентове. При цена от 4 500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от Здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК!!!

И отново да поздравим разследващия екип на Нова за добре свършената работа!", написа още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама