Съдят пет жени за заговор да взривят кола пред Нотр Дам

15:48, 23 сеп 19 / Свят 25 2020 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна процесът срещу пет жени, които са обвинени в планирането на заговор за взривяване на кола-бомба пред парижката катедрала Нотр-Дам, когато Франция се бореше с вълна от ислямистки атаки, при които от 2015 г. насам са убити над 250 души

Това е първият път, когато срещу жени се повдигат обвинения в джихадистки тероризъм в съд, който се занимава с най-тежките престъпления във Франция.

Четири от жените рискуват доживотни присъди, а петата 30-годишна присъда за заговора от септември 2016 г. срещу средновековната катедрала, която през април 2019 г. беше опустошен от случаен пожар.

Шеста жена също ще бъде съдена за това, че не е сигнализирала властите за планираното нападение.

Жените бяха арестувани, след като празен автомобил „Пежо“ 607 бе намерен паркиран близо до оживения площад пред Нотр-Дам, където служител на бар забеляза газова бутилка на задната седалка и подал сигнал на полицията.

Установено е, че този цилиндър бил празен, но пет пълни бутилки са открити в багажника на колата.

Прокурорите твърдят, че през нощта срещу 4 септември Инес Мадани и Орнела Гилигман паркирали колата, след като били изпратили видео, в което поемат отговорност за планираното нападение от името на Рахид Касим, известен френски член на групировката „Ислямска държава“.

Касим също е заподозрян, че е режисирал жестокото убийство на полицейска двойка извън дома им през юни 2016 г., убийство, излъчено на живо във Фейсбук, и друго, при което е прерязано гърлото на възрастен свещеник.

Счита се, че Касим е убит при въздушен удар на коалицията, воюваща срещу „Ислямска държава“, близо до иракския град Мосул през февруари 2017 година.

За Жан-Шарл Брисар от Центъра за анализ на тероризма осеутенеият заговор отбеляза „преломна точка: това е моментът, в който хората осъзнаха ролята на жените“ в джихадистките атаки на френска земя.

Мадани, на 22 години, и Гилигман, 32-годишна майка на тригодишно дете, бяха заляли колата с дизелово гориво и се опитаха да подпалят автомобила с цигара, но не успяха, тъй като нафтатап не е лесно запалима.

"Само грешният избор на гориво ... доведе до провала на този опит ", заявиха разследващите магистрати.

Гилигман беше арестуван на 6 септември в Южна Франция, докато се опитваше да избяга, а Мадани се криеше в апартамент в парижкото предградие Есон, който принадлежеше на Амел Сакау, която също е подсъдима.

Тя е била ръководена от Самия Шалел, която служи като посредник между Мадани и Касим.

Към тях скоро се присъединила и Сара Ерво, която също общува с Касим чрез шифрованото приложение за съобщения на Telegram.

Те бяха арестувани няколко дни по-късно, след като се опитаха да напуснат апартамента, въоръжени с кухненски ножове. Ерво намушка един офицер в рамото, докато Мадани беше простреляна в крака.

"Очевидно е била заплашвана", заяви адвокатът й Лоран Паске-Маринек, когато процесът започна.

"Много е плашещо да бъдеш съден от такъв съд, но тя е доста уверена, защото вярва във възможността за справедлив процес."

Маоринек отхвърли твърденията, че клиентката й е организирала заговор.

„Истинските отговорните хора са мъжете в Сирия, които дърпаха конците“, каза той.

Мадани беше затворена за осем години миналия април за опит да наеме бойци за джихадистите, които да се сражават в Сирия или да извършват атаки във Франция и Белгия.

Тя използва псевдоними и модифицира гласа си, за да се изявява като мъж - прокурорите твърдят, че едва след неуспешната атака Гилигман е научила, че през интернет се е влюбила в Мадани.

Гийом Деноа от Сен Марк, говорител и основател на Френската асоциация на жертвите на тероризма, която е гражданска страна в процеса, заяви, че тя също може да бъде радикализирана.

"Наистина трябва да се справим с това, да ги съдим, да получим справедливост, защото те наистина искат да убиват", каза той.

Очаква се процесът да продължи до 11 октомври.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама