Младен Маринов: Ценя професионализма на хората, ангажирани в противодействието на престъпността

14:25, 23 сеп 19 / Политика 25 2155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С голямо удоволствие приех поканата да съм сред гостите на 37-мата годишна конференция на Европейската секция на Асоциацията на завършилите Националната академия на ФБР.

От една страна защото България за първи път има възможност да домакинства това събитие, което е едно от най-значимите в дейността на Асоциацията, а от друга - защото ценя високо истинския и неподправен професионализъм на хората, ангажирани в  противодействието на престъпността, за чието изграждане значима роля има и Националната академия на ФБР с тези думи се обърна министър Младен Маринов към участниците във форума.

Той припомни, че  съвременните предизвикателства, пред които са изправени службите за сигурност и правоохрана по света, изискват подготвеност, обединени усилия и координиран отговор, така че да бъдем една крачка пред престъпните групи и да гарантираме сигурността на нашите общества.

По думите му изградената професионална мрежа от контакти между съвипускниците е отлична платформа за обмен на добри практики, обсъждане на общи инициативи и инструмент за реализиране на съвместни действия. Това ни прави по-силни и обединени за обезпечаване на сигурността на нашите страни и региони, тъй като тероризмът, радикализацията, киберпрестъпността, транснационалната организирана престъпност са проблеми, които не признават граници, и пред които нито една страна не може да се изправи сама.

Министър Маринов отново припомни, че в регионален план, сигурността в Югоизточна Европа, и в частност на Балканите, винаги е била основен приоритет на българското правителство. Като държава членка на Европейския съюз и същевременно част от региона, България последователно отстоява позицията, че ситуацията на Балканите е неразривно свързана със сигурността на Европейския съюз и не само. 

Развитието на сътрудничеството между правоохранителните органи във всичките му измерения, основаващо се на взаимно доверие и открит диалог, е основен фокус в работата на Министерството на вътрешните работи, посочи още вътрешният министър и изрази убеденост, че настоящата конференция и темите от общ интерес, застъпени по време на сесиите, ще провокират нови идеи за укрепването на сигурността в държавите, които представляваме. Той благодари сърдечно на   организационния екип за положените усилия,  на партньорите  от Асоциацията и не на последно място на  офиса на ФБР в София за тяхната солидна подкрепа.

Приветствие към участниците в конференцията отправиха председателят на ДАНС Димитър Георгиев, заместник-директорът на ФБР Джей Таб, Кевин Уингърсън – президент на Асоциацията на Националната академия на ФБР и Илия Пулов – председател на европейската секция на Асоциацията на Националната академия на ФБР.

37-та годишна конференция на Европейската секция на Асоциацията на Националната Академия на ФБР, чийто президент е старши комисар Илия Пулов, ще продължи своята работа до 25 септември. Във форума участват повече от 270 делегати от правоохранителните служби на Съединените щати и Европа.

Събитието се организира за първи път в България и е израз на отличното сътрудничество между българските и американските правоохранителни служби, както и на водещата роля на България в европейската правоохранителна рамка. На него присъстват заместник - директорът на ФБР Джей Таб, ръководният състав на Асоциацията на Националната на Академия ФБР от САЩ, както и полицейски ръководители от Европа. Мотото на форума е „Обединени сме по-силни – Регионален отговор на комплексните заплахи“ - съзнателна връзка с националния девиз на България и мотото на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на конференцията ще бъдат обсъждани въпроси от актуалния дневен ред на правоохранителните служби на Европа и САЩ - противодействие на организираната престъпност, в т.ч. киберпрестъпност, трафик на хора, наркотици и оръжие, взаимодействие и сътрудничество в областта на борбата с тероризма и трансграничните имиграционни заплахи, успешно сътрудничество в рамките на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), усилия за опазване на културното наследство и др. Годишната конференция на европейската секция на Асоциацията на завършилите Националната академия на ФБР е едно от най-значимите събития в сферата на обученията в правоприлагането, по време на което делегатите имат възможност да обменят добри практики и да продължат разширяването на мрежата от професионални контакти. Основните акценти по време на събитието в София ще бъдат върху обединените усилия и успешно реализираните съвместни случаи.

Асоциацията на Националната академия на ФБР е международна организация, в която членуват около 18 000 служители на средно и ръководно ниво от правоприлагащите органи по света, като всеки един от тях е завършил Националната академия на ФБР в Куонтико, Вирджиния, САЩ. Асоциацията е най-мащабната структура от професионални контакти в сферата на правоприлагането в света, която е посветена на затвърждаване на принципите на върховенството на закона по целия свят и осигурява платформа за обучение по най-съвременните достижения и способи на работа в областта на сигурността, противодействието на престъпността и охраната на обществения ред.

Участие в обученията взимат служители от над 170 държави и над 7500 правоохранителни агенции. Обучението в Националната академия на ФБР представлява 10-седмичен професионален курс за служители на правоохранителните органи на САЩ и държави от целия свят. Програмата включва модули, посветени на разузнавателната дейност, тероризма, киберсигурността, криминално профилиране, криминалистика, поведенчески науки, лидерство в правоохраната и др. Всеки курс се състои от приблизително 220 участници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама