Навършват се 72 години от убийството на Никола Петков

09:19, 23 сеп 19 25 1862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Навършват се 72 години от обесването на Никола Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание, съобщи БГНЕС.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж.

На 23 септември около 00.15 ч след полунощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване, но разсекретени архивни документи от зловещата 1947 показват, че големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама