Николай Младенов: Работим усилено в посока осигуряване на стабилност в Газа

18:42, 21 сеп 19 / Политика 25 2440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Ню Йорк специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов представи снощи пред Съвета за сигурност редовния си тримесечен доклад.

През последните години усилията на целия му екип са били фокусирани върху предотвратяването на поредната война в Близкия изток, „която изглеждала неизбежна“, предаде БНР.

„Слава богу, благодарение на много сериозни усилия, които положихме съвместно с екипа, положението засега е овладяно. Казвам винаги „засега“, защото много бързо може да се промени. Но стратегията, на която заложихме последната една година, беше да се намали напрежението по границата между Израел и Газа и, второ, да се увеличи хуманитарната подкрепа за населението в Газа, където положението наистина е тежко“, отбеляза Младенов.

Фокусът на помощта за палестинците е осигуряването на електричество в Газа, чиито жители само допреди година живеели с по няколко часа ток дневно, посочи той и допълни, че предстоят много други програми в сферата на здравеопазването, заетостта и т.н.

„Ако всичко това е успешно в най-скоро време може да започнат да се очертават контурите на едно по-дългосрочно положение, което да осигури стабилността на Газа“, каза координаторът на ООН.

И подчерта, че в рамките на една година положението е успокоено, но то винаги може се промени и усилията ни продължават.

За съжаление участниците (освен ООН) в целия процес не демонстрират воля за съживяване на мирния процес, каза още Николай Младенов: „Не виждам такава перспектива, има мълчаливо съгласие между всички, както и легитимните палестински власти, така и Израел, ООН, региона, да не се допусне допълнително влошаване на ситуацията от гледна точка на заплахите за сигурността на региона. Да не се стига до откри военен конфликт или радикализация и увеличаване на терористичните атаки“.

„Не можеш да градиш мир без справедливост и без признаване на легитимните националани желания на всеки един народ. Както израелският, така и палестинският народ имат право да имат свои държави в една наистина много малка територия“, каза още Младенов

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама