Българин е осъден на 9 г. затвор за интернет измами във Великобритания

15:12, 21 сеп 19 / Свят 25 2521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българин е осъден на 9 години затвор във Великобритания заради интернет измами. От действията му може да са пострадали половин милион души и които са нанесли щети за 41,6 милиона британски лири, съобщава сайтът cps.gov.uk.

37-годишният българин с инициали С.Д. е бил екстрадиран в Обединеното кралство, за да му бъдат повдигнати обвинения. Той се е признал за виновен пред съда в Саутуорк за пет престъпления.

Българинът е създавал скриптове, които наподобявали истински уеб сайтове на 53 компании, базирани в Обединеното кралство. Целта била да се помогне на престъпници да измамят хората, които си мислели, че имат работа с истинските сайтове на компаниите. Те са хоствани на друг сървър под контрола на киберпрестъпник, който след това примамвал жертви, изпращайки "фишинг" имейли, че акаунтите им трябва да бъдат проверени. След като жертвата попълни формулярите чрез въвеждане на личната си банкови данни, те се изпращат по имейл до киберпрестъпника, който след това ги използва за измама. Българинът е предоставял и софтуер, чрез който "фишинг" сайтовете да не бъдат идентифицирани като рискови от уеб браузърите. Полицията стигнала до българина, след като открила имейл адрес в досиетата на осъден хакер, посочва БТВ.

Мъжът е арестуван в дома му в Плевен, където живее с родителите си. Нашите власти са открили папки на компютъра му, разкриващи участието в престъпната схема. Българинът не е крал банковите данни, а единствено е предоставял средства на други да извършват подобна кражба. "Фишинг" измамите нанасят големи загуби на засегнатите компании, припомнят властите на Острова. Те се заканват да открият всички участници в интернет схемата и да ги изправят пред съда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама