Разкриха схема за трудова експлоатация на българи във Франция

14:05, 21 сеп 19 25 1892 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти, неутрализираха една от най-големите международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари.

Във Франция са задържани 4 лица- трима българи и един французин. Българите организирали трафика на работници от страната в района на град Лион. Задържаният французин намирал местни работодатели и настанявал работниците, съобщиха от прокуратурата.

При четирима различни работодатели, са установени 167 работници, наети за гроздобер.

Френските работодатели трябвало да плащат на работниците по банков път на българска фирма, която да ги превежда. В случая обаче голяма част от заплатите били присвоявани. За да узаконят придобитите средства, престъпниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.

Българските работници са предимно малоимотни и неграмотни, главно от Североизточна България. Подписвали трудови договори на чужд език, без да разбират съдържанието, но с обещанието да получават по 60 евро на ден.

Във Франция били транспортирани с нелицензиран превоз, където били настанявали в палаткови лагери. Там получавали авансово средства за храна, които впоследствие им били удържани (както и разходите за транспорт).

„Заплатите“ се плащали накуп в края на работния сезон и след удръжките. В крайна сметка, полученото не стигало на някои от работниците дори да се приберат в България.

Офисът на българското дружество е регистриран на адрес с празен незастроен парцел. В дома на участник в групата са иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, за големи парични суми за дарения между участниците (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи  количества алкохол и цигари.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама