Росен Желязков атакува пакета „Мобилност“ като вреден за климата

20:36, 20 сеп 19 / Политика 25 4883 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешното заседание на Съвета на ЕС още пет страни членки подкрепиха нашата позиция за отпадане на изискването за връщане на камионите на четири седмици до мястото на установяване. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков днес в Брюксел след края на срещата с министрите от единомислещите държави по Пакета Мобилност 1, които включват България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва, съобщиха от министерството на транспорта.

„Неприемливо е да разсъждаваме как да намалим вредните емисии от една страна, а от друга да създаваме политики, които нанасят голяма щета върху климата. Нашата позиция е, че връщането на камионите на четири седмици е абсолютно недопустимо. Това е най-несправедливият, непропорционален и дискриминационен елемент в пакета, който разделя страните на Централноевропейски и периферни. Мисля че ще съберем нужната подкрепа за отпадането на това изискване“, категоричен бе Росен Желязков.

По думите му има червени линии, които не можем да се съгласим да прекрачим, но трябва да се намерят компромисни решения, така както повеляват ценностите на Съюза – свободно движение на хора и на стоки, както и свобода на общия пазар. "За това ще проведем още разговори със страните, които са извън групата на единомислещите, както и с бизнеса, за търсене на компромисни текстове и решения", заяви още Росен Желязков.

"Продължаваме да работим с превозвачите, благодаря за всички усилия, които полагат. Заедно сме с тях в този процес, с ясното съзнание, че ще постигнем по-добро от това, което е в момента, но не можем да постигнем всичко, защото мнозинството е такова, че ако иска да приеме текстовете, каквито са, ще ги приеме“, посочи министърът.

Росен Желязков допълни, че за правителството и за него темата с Пакета за Мобилност 1 продължава да е важна и приоритетна. Той изрази увереност, че Европа може да се обедини около компромисни текстове, така че да постигне поставените цели за стабилност, устойчивост, пропорционалност и справедливост.

Другата седмица се очаква решение на транспортната комисия на Европейския парламент дали да започнат тристранните преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС, с участието на Европейската комисия. Според министър Желязков очакванията са тези преговори да продължат и през следващата година, когато предателството на ЕС се поема от Хърватия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама