Освободеният Джок Полфрийман е бил наказван и за опит бягство

18:39, 20 сеп 19 25 3614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пуснатият предсрочно убиец Джок Полфрийман е бил наказван през годините и за прояви, които са били оценени като опасни спрямо надзорно-охранителния състав, включително и за действия, които са били изтълкувани като опит за бягство. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на правосъдието.

На него и ресорният министър Данаил Кирилов, и заместникът му проф. Николай Проданов и зам.-директорът на Централния софийски затвор Десислав Трайков изразиха мнение, че австралиецът не е трябвало да излиза от затвора 6 години преди края на присъдата си.

Акцент на деня: Поправи ли българският затвор убиеца Джок Полфрийман?

„Моето впечатление е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил”, подчерта проф. Проданов. По думите му съдебният състав в Софийският апелативен съд е посочил, че заради заличаване на наказанията поради давност или награди Полфрийман се води ненаказван, но сред тях има такива за „опасни действия спрямо надзорно-охранителния състав и действия, които са били изтълкувани като опит за бягство”.

В отговор на въпрос зам.-министърът посочи, че второто провинение е било в началото на изтърпяването на присъдата. Проф. Проданов отбеляза, че и през лятото на миналата година осъденият е имал наложени дисциплинарни наказания, които са пречка за упражняване на привилегии, свързани с намаляването на присъда.

Като „необосновано” определи пускането от затвора и правосъдният министър Данаил Кирилов. „Решаващият съд би следвало да представи на обществото задълбочено и детайлно своите мотиви. Винаги съм изразявал позицията, че всички актове следва да получат достоен дебат в нашето общество. Ако нашето общество беше достатъчно реактивно и, бих казал, образовано като тези, към които се стремим, по такива въпроси обществото ни ще направи задълбочен дебат”, коментира Кирилов.

Когато му беше напомнено, че той е вносител на текстовете, чрез които Джок Полфрийман ще стане свободен човек, министърът подчерта, че законът е бил променен заради решения на Европейския съд по правата на човека.

При излизането си от затвора днес австралиецът благодари задочно на зам.-директора Десислав Трайков. „Благодарността е в кавички”, подчерта самият той, като напомни, че е писал „7 страници отрицателно становище” за Полфрийман и искането му да бъде предсрочно освободен.

Пуснаха предсрочно Джок Полфрийман

Трайков хвърли оставка като и.д. началник на затвора заради гафа с осъдения за наркотрафик Будимир Куйович, хванат да кара кола към морето с фалшива шофьорска книжка. Днес той заяви, че „чисто от емоционален дисбаланс” официално е поискал да напусне изцяло системата.

Министър Кирилов обаче заяви, че първо трябва да мине проверката по случая: „Ще откажа да се приеме вина без доказателства”. По думите му и синдикатите вероятно ще протестират в защита на Десислав Трайков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама