САЩ са започнали да работят за разполагане на оръжия в космоса

10:05, 20 сеп 19 / Свят 25 1886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ вече са започнали да работят за разполагане на оръжия в космоса и отхвърлят опитите да се сключи мораториум, заявява министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в статията си „Светът на кръстопът и системата на международните отношения на бъдещето“ за списание „Русия в глобалната политика“. Статията е публикувана и на сайта на МВнР на Русия, съобщава ТАСС, цитирана от „Фокус“.

Вашингтон пристъпи към реализация на плановете за разполагане на оръжия в космоса и отхвърля предложенията да се договорим за универсален мораториум върху такава дейност“, подчертава Лавров.

Според него в САЩ се виждат признаци на началото на медийна кампания, която трябва да послужи като пролог към окончателния отказ на страната от Договора за цялостна забрана на ядрените изпитания, който Вашингтон така и не е ратифицирал.

Лавров определи като проява на ревизионизъм американската политика в областта на стратегическата стабилност.

Торпедирането от Вашингтон първо на Договора за противоракетна отбрана, а сега – с единодушната подкрепа на НАТО – и Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) създава риск да бъде демонтирана цялата договорна архитектура в областта на контрола над ракетно-ядрените въоръжения“, счита министърът.

Към ревизионистките действия Лавров отнесе и излизането на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма, който е имал „ключово значение за ядреното неразпространение“.

„Тук е и демонстративният отказ на Вашингтон да изпълнява единодушните решения на Съвета за сигурност на ООН за палестино-израелските отношения“, резюмира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама