Теменужка Петкова: Отношенията ни с Русия са прагматични и от взаимен интерес

08:32, 20 сеп 19 / Политика 25 2530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По време на заседанието на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Русия бяха обсъдени абсолютно всички въпроси от двустранен интерес. Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV във връзка с шпионския скандал и добави, че този въпрос не е бил повдиган от руска страна.

Борисов: Не си влошихме отношенията с Русия

По никакъв начин тези събития не са повлияли на нашите отношения. Бяха обсъждани важни въпроси в областта на енергетиката, транспорта. Беше проведено и първото заседание на работната група в областта на транспорта, добави Петкова.

Тя отбеляза, че още миналата година при заседанието на същата тази комисия в Москва е било взето решение за създаване на работна група. На заседанието на комисията са били обсъждани и селското стопанство, и туризма. Решенията, които се взимат в рамките на тази комисия и това, което ние желаем, е да получим най-доброто за България. Така че ние сме длъжни да защитаваме и защитаваме своите национални интереси, подчерта Петкова.

Каракачанов: Държави и други субекти правят опити да се бъркат във вътрешната ни политика

Началото на 2020 г. е крайният срок за стартирането на "Турски поток". По трасето се работи, първите 11 км - входната точка от турската граница, се изграждат от "Булгартрансгаз" и трябва да са готови през следващия месец, каза Петкова. След това има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км.

Няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта. Петкова очаква, че с построяването на "Турски поток" приходите от транзитни такси за страната ни ще се повишат. В момента "Булгартрансгаз" получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн., каза Петкова.

Започва изграждането на „Турски поток“ през България

Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години, каза министърът.

По повод АЕЦ "Белене" Петкова обясни, че има 13 заявления за участие в процедурата за стратегически изпълнител. През всичките изминали години обаче в площадката на Белене са потънали 3 млрд. лв. Толкова ще се дадат и за строежа на Турски поток. Държавата ще участва като съакционер в проекта Белене. Северна Македония също е заявила желание за участие с 10%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама