Юнкер: Смятам, че можем да постигнем сделка с Великобритания

21:25, 19 сеп 19 / Свят 25 3477 Шрифт:
Topnovini

Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат Brexit сделка преди 31-ви октомври, заяви президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като добави, че ако ирландският граничен предпазен механизъм, който британското правителство иска да бъде премахнат от двустранното споразумение, може да бъде заменен с алтернативи, то той няма да бъде необходим, съобщи БНР.

"Мисля, че можем да постигнем споразумение", посочи Юнкер и добави, че не знае дали шансовете за сделката са повече от 50 на 50. Той, че не е специално привързан към идеята за ирландския граничен предпазен механизъм  - планът, който да гарантира, че границата между Ирландия и Северна Ирландия ще остане отворена и след излизането на Великобритания от ЕС.

EС получи документи с предполагаеми предложения за Brexit

"Що се отнася до така наречените алтернативни договорености, позволяващи на нас и на Великобритания да постигнем основните цели на този предпазен механизъм, ... ако резултатите са налице, не ме интересува инструментът, с който ще бъдат постигнати“, посочи той.

"Ако целите бъдат изпълнени, всяка една от тях, няма да се нуждаем от този механизъм", отбеляза Юнкер. Той също така каза, че имал "доста позитивна среща" с британския премиер Борис Джонсън по-рано тази седмица в Люксембург, коментирайки, че смята, че британската преса е представила самата среща като неуспешна. Изявлението на Юнкер е факт, след като по-рано днес ЕК потвърди, че е получила писмо от Обединеното кралство с конкретни предложения как да се разреши въпроса за ирландския граничен предпазен механизъм.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.