Бившият директор на „Хоризонт“: Николай Кръстев изпълни една мокра медийна поръчка

13:50, 19 сеп 19 25 2475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Беше упражнен безпрецедентен натиск върху един легитимно избран генерален директор на БНР”, каза Ивайло Савов, бивш директор на „Хоризонт“ в интервю за БНР. Той беше пенсиониран миналата седмица, а на негово място като изпълняващ длъжността, беше назначен подалият ден по-късно оставка Николай Кръстев.

„Аз съм свидетел на това от личните разговори, които имах с него седмица преди 13-ти септември“, обясни Савов, като добави, че разговорите са били за свалянето на Силвия Великова и за отстраняването й от ресора. „Трябваше да се намери някакъв административен трик това да се случи“, обясни бившият директор.

„Аргументът беше, че така трябва, че се създава напрежение по отношение на радиото, на него персонално, дори на неговото семейство. Той беше силно притеснен и сега е“, каза Савов.

Бившият директор на "Хоризонт": Натискът за свалянето на Великова не беше политически

Вероятно става дума за изпълнението на поръчка, която е уговорена предварително“, каза той и добави, че от другата страна е имало доста силен натиск. „Не знам този натиск откъде точно идва, но според мен от една властова структура, която е много силна. При всички разговори, които сме водили аз съм казвал, че няма професионални аргументи срещу Силвия Великова и няма как това да се случи“, обясни Савов.

Той разказа и за писмо, което му е било връчено от член на Управителния съвет, за командироването на Великова в Стара Загора, за да обучава колеги. „В него е написано, че това е желателно да се случи между 11-ти и 13-ти септември“, каза Савов.

Той обясни, че е отказал това да се случи в този момент, тъй като липсвали хора от екипа. На другата сутрин бях извикан и ми беше предложено да се пенсионирам“, уточни Савов.

Два часа по късно е било взето решение за отстраняване на Силвия Великова.  

„Николай Кръстев изпълни една мокра медийна поръчка“, заяви още Савов. „Може би липсва административен опит, но за два часа да вземеш такова решение и да го изпълниш трябва голям управленски талант“, каза той.

Помолен да изясни сюжета за спиране на програма „Хоризонт“, Ивайло Савов каза, че според него това е част от предшестващите действия. Според него спирането е било едно презастраховане да не се случи нещо на 13-ти септември. „Смятам, че е много наивно да се казва, че това е решение на един човек“, каза Савов.

"В тази пиеса участват много повече хора. Органите за управление в Радиото са Управителния съвет и генералният директор. Някой от там също трябва да проговори най-после“, каза той.

Редколегията на БНР поиска оставката на ген. директор на БНР

„Трябва да се потърси отговор на въпроса: Кой направи това? Държавата много лесно може да отговори на този въпрос, защото има този ресурс“, смята той.

Попитан оказван ли му е натиск, докато е бил директор, да отстрани от работа друг колега, той отговори отрицателно. „Очаквам СЕМ да слуша много добре колегите, които са там. И да вземе адекватно решение“, каза още той.

На въпрос трябва ли Светослв Костов да подаде оставка, Савов отговори: „Това е въпрос на личен избор и на морал, за да можеш да погледнеш колегите в очите. Хората в радиото не трябва да се настройват един срещу друг“.

Савов освен това се обяви в подкрепа на това, че в България може да има адекватна журналистика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама