Транспортната комисия в ЕК отхвърли предложението пакет "Мобилност" да бъде изтеглен от ЕК

11:36, 19 сеп 19 / Свят 25 2600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предложението пакетът "Мобилност" да бъде изтеглен от Европейската комисия, съобщи БНР.

Транспортната комисия в Европарламента ще заседава за пакета "Мобилност"

Изненадващо беше съотношението на силите тази сутрин в комисията по транспорт – 2/3 от гласовете бяха „против” предложението на българските евродепутати пакетът "Мобилност" да бъде върнат към ЕК. Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция, уточнява bTV.

Заседанието на транспортната комисия продължи по-малко от десет минути. В началото председателката Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон. 
 
Пред "Хоризонт" вносителят на искането - евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков коментира резултата така:
"Със сигурност не е положителен, малко разочароващ, имаха до седмица, така, че готвим се за него тогава, когато гласуваме дали да се даде мандат, но не очаквам да има по-добро представяне от това. Ясно е, че мнозинкството е категорично срещу нашата позиция".
 
"Станахме свидетели на двойни стандарти.  Ние говорим за необходимостта от намаляване на емисиите, а в същото време взехме решение да разнасяме празни камиони из цяла Европа”, коментира  пред bTV колегата му Петър Витанов от ПЕС/БСП. 
 
 
Новаков уточни, че на 24 септември предстои гласуване в комисията по транспорт дали да започнат преговорите по пакета и ако вотът бъде положителен, започват преговори със съвета и комисията, когато всктъпи в длъжност новият комисар по транспорта Рована Пунг.
Пакетът няма да се приеме поне до старта на работата на Европейска комисия на 1 ноември. Предстоят преговори между ЕК, ЕП и Европейския съвет. Те трябва да намерят компромисно решение. Неофициално отново се изчислява съотношението на силите. През първата половина на следващата година Съветът на ЕС ще се председателства от Хърватска. България би имала интерес въпросът да се реши до лятото, преди Германия да поеме председателството.
 
Пакетът "Мобилност" предизвика гнева на превозвачите у нас, защото според тях ги поставя в неравностойно положение с голяма част от клаузите си. Те демонстрираха недоволството си с протести в Брюксел и Страсбург при предишното гласуване през април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама