Повечето българи плащат задълженията си навреме

10:46, 19 сеп 19 25 1916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава тенденцията за подобряване на навиците на плащане в България и Европа. Положителният тренд тази година достига своеобразен рекорд по редовно платени фактури (81% средно за Европа). Това показват данните от представителното проучване на ЕОS  ''Навици и плащане в Европа'' 2019, което тази година се провежда за 12-и пореден път съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3400 компании в 17 европейски държави.

България следва тази положителна тенденция - 77% от издадените фактури се плащат навреме (което е с 1 пункт подобрение от 2018 г.), 19% се плащат със закъснение, а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо.

Над 50% от задълженията са ни към банки, финансови институции, телекоми.

В България гражданите са по-дисциплинирани от фирмите и плащат по-редовно.

Дните просрочие при гражданите намаляват, докато бизнесът се налага да чака с 2 дни по-дълго парите си.

Българските бизнес клиенти плащат просрочените фактури с 21 дни забавяне, което е с 2 дни повече спрямо миналата година.

Последици от несъбраните вземания

Забавените плащания от клиенти засягат финансовото здраве на компаниите. Затова събирането на вземания е процес, който трябва да следим внимателно.

Значително повече компании в България (24%) в сравнение с Източна Европа (16%) твърдят, че просрочените дългове застрашават бизнеса им. Основните негативни последици са: намаляване на печалбите (58%), липса на ликвидност (48%) и по-високи разходи за лихви (47%). За да компенсират негативните ефекти от несъбраните вземания, 27% от анкетираните ограничават инвестициите, 25% съкращават служители или не наемат нови, а близо една четвърт увеличават цените на произвежданите от тях стоки и услуги.

''Българинът традиционно остава по-голям оптимист от средното ниво за Европа по отношение на бъдещето'', коментира Райна Миткова, управител на EOS за България.

''Добре е да сме по-предпазливи на фона на глобалните икономически перспективи - ситуацията между САЩ и Китай, коригираните прогнози на Германия и Италия по отношение на очаквания ръст, Brexit и др.'', допълни тя.

По думите й събирането на вземания подпомага запазване на доверието в бизнеса и допринася за стабилизацията на икономиката.

Методи на разплащане

Европейците остават традиционалисти и по отношение на методите за разплащане, като най-популярен остава банковият трансфер, предлаган от 81% от компаниите. След него е наложеният платеж (69%) и авансовото плащане (50%). Едва 28% от компаниите предлагат модерни дигитални начини на плащане като онлайн трансфери чрез външни доставчици (23%), мобилни плащания (7%), а само 1% използват криптовалутите като средство за плащане.

Изкуствен интелект

52% от финансистите в България се чувстват застрашени от работните си места.

''Забавянето на икономиката в по-големите държави няма как да не се отрази и на България. А то със сигурност идва и от забавените плащания'', допълни Миткова.

Основните изводи от изследването са, че Европа достига най-високите си нива на редовно плащане през тази година, България следва тази общоевропейска тенденция, която продължава през последните 5 години. При гражданите в България се наблюдава по-добра дисциплина по отношение на плащанията, намалява просроченият период на плащане, но при бизнес клиентите се увеличава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама