Експерти искат злоупотребата с болнични листове да се криминализира

10:06, 19 сеп 19 / Общество 25 1959 Шрифт:
Topnovini

Първите 3 болнични дни не ги плаща работодателят, а съвестните работници, това заяви председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в ефира на „Тази сутрин“ по bTV.

Изказването идва в отговор на предложенията за промяна в схемата за обезщетение при болест. Причина са растящия брой злоупотреби с болнични листове и паричните загуби, които се отчитат всяка година.

Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат изобщо

По думите на Велев много хора работят вместо тези, които всъщност не са болни, но отсъстват от работа. Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте. Той посочи, че у нас средно се взимат между 9 и 10 болнични дни, докато в съседни страни броят е много по-малък. Освен това заяви, че на година се изплащат и допълнителни 5 млн. лв. от предприятията, без да се имат предвид изплащанията от НОИ. Велев заяви, че злоупотребите с болничните листове растат. Според него законодателството е направено така, че да стимулира масови кражби и корупция.

Като ефективна мярка той обясни, че в повечето европейски страни има т.нар. дни на изчакване, при които обезщетението е много по-малко, а в някои случаи то подлежи и на данъчно облагане.

Специалистът подчерта, че според официална статистика за последните 3 г. в страната има около 3,300 отменени болнични листове, а наказаните са средно около 7 души.

Борисов: Започват проверки на лекарите за издадени болнични листа

Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари  изтъкна, че бизнесът не страда заради лекарите. Той обясни, че работата на медицинските лица е да прегледат пациента и да го върнат възможно най-бързо на работа. По думите му е много трудно да се докаже, че човек не е болен, а за времето, в което е отсъствал, лекарят е задължен да издаде съответните документи. Брънзалов каза, че ако има злоупотреби и лоши практики, то би следвало те да подлежат на наказателна отговорност.

„Ние като лекари не защитаваме лоши практики”, допълни още той.

Според лекаря е важно да се направи статистика за това колко болнични дни са отпуснати по отделните пера на заведенията, колко души са хоспитализирани и колко време им е дадено за възстановяване. Той заяви, че Българският лекарски съюз иска среща с бизнеса, за да обсъдят проблемните точки.

Икономическият експерт Мика Зайкова категорично се обяви против спирането на плащане при болест. По думите ѝ това е „нечовешко и незаконно”. Тя подчерта, че злоупотребите с болнични дни и средства трябва да бъдат криминализирани. Освен това е нужно въвеждането на строг и ефективен контрол от страна на здравното и трудовото министерства. Според експерта обезщетението трябва да се плаща, но не и от бизнеса. По думите ѝ това е било временна антикризисна мярка, която законодателството е превърнало в постоянна, за да спаси някои институции от фалит. Зайкова изтъкна, че броят на хората, които наистина страдат от различни заболявания е много по-голям от тези, които не са, но не присъстват на работното място.

„Не можем да лишим болните от средствата”, допълни икономистът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама