Приеха отпадането на медицинските специалисти от ТЕЛК

17:53, 18 сеп 19 / Политика 25 791 Topnovini
1

Национален съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ прие в трудово-експертните комисии да няма специалисти по заболяванията, които да оценяват реалното състояние на пациентите.

Оценката ще се извършва от социални работници и единствено по документи. Това става възможно с промени в Правилника за устройството и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинската експертиза, внесен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщава БГНЕС.

Петима от социалните партньори подкрепиха проекта с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и КТ „Подкрепа”.

Тристранката ще заседава за медицинската експертиза

„Две празноти съзираме в сегашния документ и те са свързани с функциите, ролята и отговорностите на службите по трудова медицина. Смятаме че е неглижирана ролята на органите на Националния осигурителен институт. След едно решение на органите на медицинската експертиза на работоспособността финансовите последици се носят от фондовете на държавното обществено осигуряване”, заяви Ася Гонева от КНСБ и призова да се предприемат адекватни мерки, с които да се ограничат възможностите за злоупотреби.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” се обяви против отпадането на медицински специалист по конкретно заболявания от ТЕЛК-овете.

„Това крие опасности от нереалистични оценки на уврежданията отколкото би могло да се разчита, че ще се намалят злоупотребите в сектора. Не е добре да се правят промени, които са мотивирани от материали на разследващи журналисти и публични акции на държавни органи, които не са завършили с доказателства”, коментира тя и подчерта, че преди две седмици лекарите от ТЕЛК Враца са били оневинени по всички обвинения, които са им били повдигнати.

Според нея друга притеснителна промяна е излишното усложняване на преосвидетелстването на лицата с увреждания.

„Досега не беше нужно да предоставят направление от личен лекар или протокол от ЛКК, тъй като те вече са лица с увреждане. Нужно беше само да предоставят медицинска документация, която да покаже какво е развитието на заболяването”, добави още Григорова.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че е крайно време да започне изчистването на системата от тези слабости, които позволяват да се преосвидетелстват огромен брой пациенти. Според него тези цифри са несравними с други държави.

„Най-малко две неща заслужават доверие и подкрепа. Първото е централизираната информационна система, която ще се използва от обществото и работодателите и демонстрираното намерение да се извършва по-строг контрол”, заяви той и каза, че след година ще изискат да се направи оценка на функционирането на тази процедура.

От Българската стопанска камара коментираха, че методологията на оценката на работоспособността трябва да бъде променена, и такава да се прави на функционалността, степента и вида на увреждането на лицето.

„Искаме незабавно стартиране на работа по въвеждане на кодификацията на два класификатора на Световната здравна организация. Първият е новата ревизия на международната класификация на болестите, приет през пролетта на тази година, която ще влезе в сила от 2022 г. Второто е – класификаторът на човешката функционалност, здраве и уврежданията. Това би позволило една обективна оценка”, посочи зам.-председателят на камарата Димитър Бранков.

В същото време зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че промените са свързани с усилията им да бъде намалена административната тежест спрямо лицата с увреждания и подобряване на контрола в системата.

„Два са основните проблема, единият е въвеждане изцяло на нов тип оценка на работоспособността. Действията, които сме предприели, са свързани с проучване на европейския опит, и сме поканили консултанти от СЗО, с участието на работодателски и синдикални организации”, заяви тя и добави, че липсата на медицински специалисти няма да създаде проблем в работата на ТЕЛК-овете, защото те ще могат да канят специалисти, които да дадат своето становище".

Начева призна, че по определени тесни профилни специалности няма достатъчен брой специалисти в страната, но е убедена, че състоянието на пациентите ще е добре отразено в картоните им от лекуващите ги лекари, и това ще е достатъчно, за да може ТЕЛК да вземе информирано решение.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.