Предложение: Да се назначават кметски наместници в села с под 350 души

15:23, 18 сеп 19 25 2545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народните представители Александър Ненков, Емил Христов и Красимир Ципов от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ и Танер Али от ДПС внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

Целта на проекта е да бъде уреден правният статут на кметствата, в които няма да се провеждат избори за кметове поради наличието на население под 350 души. Според внесените промени, в  населените места, в които няма да има избори, да могат да се назначават кметски наместници. След изтичане на мандата им кметовете на кметствата ще изпълняват временно функциите на кметски наместници до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината.

Измененията в Закона са били разписани след среща с ръководството на Националното сдружение на общините, които са поставили проблемите с малките населени места. Депутатите са поели ангажимент за бързо решаване на проблема чрез законодателна промяна, по инициатива на председателя на комисията Искрен Веселинов. 

47,3% искат нов кмет, при парламентарен вот сега ГЕРБ пак ще води

По данни на ЦИК, в общо 1222 кметства в страната няма да бъдат проведени местни избори за кметове през 2019 г.  С предложените промени се дава възможността в тези населени места да се назначат кметски наместници в съответствие с утвърдената от общинския съвет структура и обща численост на администрацията,  т.е. общинският съвет е органът, който ще определи в кои населени места могат да се назначават кметски наместници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама