Държавата ще реновира домове за възрастни хора

17:10, 17 сеп 19 25 3134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Не се предвижда закриване на домове за възрастни хора, а съществуващите ще бъдат реформирани според Закона за социалните услуги'', съобщи в Елена министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БТА.

Според плана на министерството за дългосрочна грижа за възрастните хора ще бъдат изградени центрове, като приоритет ще бъде извеждането на хората с умствена изостаналост и психически проблеми, които живеят в съществуващите институции.

През октомври става ясно увеличението на пенсиите догодина

Първоначално мярката предвижда да бъдат закрити 10 институции, а техните потребители да бъдат настанени в центрове, които да помогнат за социализацията им. Реформирането ще е съобразено със стандартите за качествено обслужване и за осигуряване на пълноценен и активен живот на хората в напреднала възраст.

''Финансирането ще бъде осигурено от държавния бюджет чрез бюджетите на общините, като част от държавните делегирани дейности'', посочи министърът.

В Елена той откри Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, с капацитет от 12 потребители, от които вече са настанени седем. Сградата е изградена през 2015 г. по проект, финансиран от ПРСР в размер на близо 320 000 лева.

По думите на министър Петков процесът на деинституционализацията на децата, започнал през 2010 г., трябва да приключи през 2021 г. До момента броят на закритите институции за деца е 114 от 137 съществуващи през 2010 г. Около 500 деца са останали главно в Домовете за медико-социални грижи, като в началото на процеса техният брой е бил 7500.

Министърът подчерта, че паралелно са изградени над 600 различни социални услуги, предлагащи среда, близка до семейната.

''Съгласно актуализирания план за действие за изпълнение на стратегията за деинституционализацията се предвижда изграждане на още 112 подобни услуги, за да бъде разгърната максимално мрежата в помощ на децата'', посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама