Откриват фотоизложба на американеца, който „изпрати" Валя Балканска и „Излел е Делю хайдутин“ в космоса

07:40, 18 сеп 19 / Политика 25 2138 Topnovini
1
2

По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова американският етнограф Мартин Кейниг представя в София своята фотоизложба „Ехо от Балканите. XX век: Портрети и звуци от България“.

Изложбата, която се организира в партньорство с Националната галерия, включва 73 фотографии от 7 балкански държави, най-много от България. Те са събрани в голям фотоалбум, който е допълнен с 2 аудио диска с автентичен фолклор. Съставител на изложбата е известният български фотограф Иво Хаджимишев.

През 60-те години на миналия век като млад хореограф Кейниг посещава няколко пъти България, за да изучава българските народни ритми. Записва песни, заснема празници, обичаи, сватби, помени, пейзажи, портрети от различни краища на България. Мартин Кейниг работи и в съседни балкански държави и колекцията му от над 4000 фотоси и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смитсониън“.

Кейниг е човекът, открил и записал преди повече от 50 години в една класна стая на училището в Смолян изпълнението на младата Валя Балканска на „Излел е Делю хайдутин“ в съпровод на двамата гайдари Стефан Захманов и Лазар Каневски. Кейниг популяризира българската народна песен в САЩ и допринася тя да бъде избрана за златната плоча, която лети на борда на американския спътник „Вояджър 2“.

Вицепрезидентът Йотова ще открие изложбата в 18.00 часа в Националната галерия - Двореца. Гости на откриването ще бъдат Валя Балканска и гайдарят Петър Янев и ще изпълнят легендарната „Излел е Делю хайдутин“. Изложбата може да бъде разгледана до 17 ноември. В четвъртък, в 10.00 часа в Изложбената зала на Националната галерия вицепрезидентът ще присъства на представянето на фотоалбума на Мартин Кейниг и краткия филм „Образи от Балканите“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 214 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.