Личните данни на почти цялото население на Еквадор са изтекли в интернет

13:15, 17 сеп 19 / Свят 25 3415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еквадорското правителство разследва публикуването на личните данни на милиони граждани в интернет - ситуация, която окачестви като "много деликатна", предаде БТА. Данните са били получени от частна компания по времето на бившия президент Рафаел Кореа, управлявал от 2007 до 2017 година.

"Това е много деликатна ситуация, повод за голяма загриженост за цялото правителство и за страната", заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо.

Фирмата за информационна сигурност VpnMentor съобщи на уебсайта си, че е открила личните данни на близо 20 милиона души, повечето от Еквадор, който има население от 17,3 милиона души. Те са се намирали на незащитен сървър американския щат Маями, собственост на еквадорската компания Novaestrat. Данните произхождат от различни места, включително от регистри на еквадорското правителство, автомобилно предприятие и две банки.

Еквадор няма закон за защита на личните данни.

Според VpnMentor изтичането на тези данни в интернет може да засегне милиони хора, защото те съдържат голям процент поверителна информация.

Според министъра на телекомуникациите Андрес Мичелена данните са били събрани от частна фирма при управлението на предишния президент Рафаел Кореа. Мичелена добави, че в случая са замесени служители на националната информационна система.

Кореа е твърд противник на сегашния президент Ленин Морено, негов бивш съюзник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама