Откриха отровени лешояди в Искърското дефиле

14:40, 17 сеп 19 25 2733 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Искърското дефиле е имало нов случай на използване на забранени отрови в дивата природа, застрашаващ хората и защитените видове, съобщиха от сдружение "Зелени Балкани". Първоначално от предавателите, с които следят два от белоглавите лешояди от колонията в Природен парк "Врачански Балкан", но по-късно и от свидетелства на очевидци е станало ясно, че има умрели лешояди край гара Бов, село Бов и село Церово.

При посещение вчера на предполагаемото място, на което са се хранили птиците според данни от GPS предавателите, екип на "Зелени Балкани" е установил изяден от животни и птици труп на теле, а в близост до него - умрял скален орел.

Днес в района ще има оглед на полицията съвместно със "Зелени Балкани" и други природозащитни организации и опазващи институции. Очаква се да намерят освен скалния орел, също и лешояди с предаватели, които показват, че птиците вече не са в движение. Обучено за търсене на отрови куче на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) също ще бъде включено.

Мъртвите птици са от видове, защитени от мрежата "Натура 2000" и са приоритетни за опазване. Този факт дава основание да се образува наказателно производство за установяване на престъпление и за санкции на виновните лица.

Последният такъв случай в Кресна унищожи цялата колония на белоглави лешояди, за чието възстановяване природозащитните организации работиха повече от 15 години.

От сдружението припомнят, че отравянето на животни като средство за защита на стадата е престъпление по Наказателния кодекс. Често то е насочено към хищници, част от които също са защитени от природозащитните закони, защото са редки за страната - мечки, вълци и други.

Освен хищниците отровите в природата могат да засегнат води, почви и други живи същества. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама