Земята може да се загрее много по-бързо от предвижданото

21:00, 17 сеп 19 / Култура 25 3252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парниковите газове, изхвърляни в атмосферата чрез изгаряне на изкопаеми горива, затоплят земната повърхност по-бързо, отколкото се знаеше по-рано. Това показват нови климатични модели, предназначени да заменят тези, използвани при настоящите прогнози на ООН, заявиха учени.

До 2100 г. средните температури могат да се повишат с 6,5 до 7,0 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалните нива, ако въглеродните емисии продължат да не намаляват, показват отделни модели от два водещи изследователски центъра във Франция, предаде БГНЕС.

Това е с два градуса по-високо от еквивалентния сценарий в показателя за 5-тия доклад на Междуправителствения панел за изменение на климата (IPCC) за 2014 г.

Новите изчисления също така предполагат, че целите на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне са "доста под" 2 градуса, а ако е възможно и 1,5 градуса по Целзий, ще бъдат по-трудни за постигане, казаха учените.

„С нашите два модела виждаме, че сценарият, известен като SSP1 2.6, който обикновено ни позволява да останем под увеличение на температурата с 2 градуса, няма да ни доведе съвсем до това“, каза пред Франс прес Оливие Буше, ръководител на Център за моделиране на климата при Института Пиер Симон Лаплас в Париж.

При затопляне засега с едва 1 градус по Целзий, светът вече се справя с все повече и повече смъртоносни топлинни вълни, суши, наводнения и тропически циклони, направени по-разрушителни от издигащите се морета.

Ново поколение от модели на климата, известни колективно CMIP6 - включително двата, станали известни във вторник - ще бъдат в основата на следващия основен доклад на IPCC през 2021 г.

CMIP6 ясно включва най-новите подобрения в моделирането, заяви пред Франс прес Джоери Рогел, доцент в Имперския колеж Лондон и водещ автор на IPCC.

Те включват увеличена суперизчислителна мощност и по-ясно представяне на метеорологичните системи, естествените и създадените от човека частици и как облаците се развиват в затоплящ свят. "Вече имаме по-добри модели", каза Буше. "Те имат по-добра разделителна способност и представят по-точно тенденциите в климата."

Основна констатация на новите модели е, че повишените нива на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата ще затоплят земната повърхност по-лесно, отколкото предполагаха по-ранни изчисления.

Ако бъде потвърдена, тази по-висока „равновесна чувствителност към климата“ или ECS, означава, че общото количество емисии вероятно ще се свие.

Френските модели са сред първите, които бяха пуснати на пазара, но други, разработени независимо, стигнаха до същото обезпокояващо заключение, потвърди Буше. "Най-уважаваните - от САЩ и британската метеорологична служба, също показват по-висок ECS" от предишното поколение модели", каза той.

„По-високата ECS означава по-голяма вероятност за достигане на по-високи нива на глобално затопляне, дори и при намаляване на емисиите“, написаха Буше и двама британски учени - Стивън Белчър и Роуън Сътън, в блог по-рано тази година.

„По-високото затопляне би позволило по-малко време за адаптиране и би означавало по-голяма вероятност от преминаване на климатичните „повратни точки “, като размразяване на вечно замръзнали земни пластове, което допълнително ще ускори затоплянето.“

От една трета до 99% от вечно замръзналите слоеве може да се разтопят до 2100 г., ако въглеродното замърсяване не бъде намалено, сочи проект за доклад на IPCC за океаните и замръзналите зони на Земята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама