Озоновата дупка над Антарктида се е смалила

07:20, 17 сеп 19 / Култура 25 3098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки изменението на климата, не всички екологични новини са лоши. Като положителен обрат може да се отбележи, че озоновата дупка над Антарктида тази година може да бъде една от най-малките, регистрирани през последните 30 години, съобщава БГНЕС.

Заключението на Американската национална администрация за атмосферни изследвания гласи, че „силното изчерпване на стратосферния озон в края на зимата и началото на пролетта в Антарктида е известно като„ озонова дупка “. Озоновата дупка се появи за първи път над Антарктида, тъй като атмосферните и химичните условия са уникални за това регионът да повишава ефективността на разрушаването на озона чрез реактивни халогенни газове. ”Озоновата дупка над Антарктида по този начин се отнася до намаляване на концентрациите на озон в земната стратосфера, вторият най-близък слой на атмосферата до планетата.

„Обикновено, когато слънчевата светлина се върне в полярния регион след зимата на Антарктида, химикалите, образувани във вихъра по време на полярната нощ, инициират бързо разрушаване на озона“, съобщава службата за наблюдение на атмосферната атмосфера на Коперник (CAMS).

В прессъобщение от 9 септември CAMS установява, че озоновата дупка над Антарктида „може да има най-малката площ от всяка антарктическа озонова дупка от средата на 1980 година.“

„Тази година студеният въздух с ниски нива на озон се смесва с по-топъл, по-богат на озон въздух извън вихъра, който вероятно разрежда и деактивира част от озоноразрушаващите химикали във вихъра. Това води до по-малък потенциал за бързо разрушаване на озона, когато пролетното слънце изгрее над Антарктида “, обясни CAMS.

Според прессъобщението озоновата дупка в Антарктида започва да се оформя през август и достига максималния си размер през октомври. Дупката обикновено се затваря през декември. Този месец обаче условията на студения въздух, които обикновено причиняват разрушаване на озон, бяха заменени от по-топли температури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама