Протест в Нова Загора заради замърсяване на въздуха

17:55, 16 сеп 19 / Общество 25 2496 Topnovini
1

Граждански протест се провежда в Нова Загора. Недоволството е заради неприятна миризма в града и преминава под наслов „Нова Загора иска да диша".

Според протестиращите, виновник за обгазяването е инсталация за биогаз. Над 150 души вече са се събрали в центъра на града, съобщава bTV.

Въздухът в Нова Загора мирише от 4-5 години, твърдят местните хора. Най-силно неприятната миризма се усеща рано сутрин и късно вечер. Това е третият протест на хората заради проблема с въздуха в Нова Загора.

Като виновник за неприятните обгазявания местните посочват завода за производство на биогаз. Той е част от електрическата централа край Нова Загора. Оттам обаче твърдят, че нямат нищо общо със задушливите обгазявания.

Проверявани са нееднократно. И не са установени нарушения. Все пак по препоръка на италианска консултантска фирма започнали да изолират от външната среда цялото си производство, за да докажат невинност.

„Избираме нов метод, който е двустъпален - последователно мокро очистване и последващо очистване в биофилтър, тоест с органичен пълнеж. Това гарантира очистване до 99 процента на въздушния поток, прекаран през групата”, казва директорът на централата Климент Граченлиев.

Новите еко подобрения ще влязат в експлоатация в началото на октомври. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи