Гърция подкрепя европерспективата на съседите, ако изпълняват критериите

17:50, 16 сеп 19 / Свят 25 2938 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разширяването на ЕС и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани е била една от темите, обсъждани от министрите на външните работи на Германия и на Гърция Хайко Маас и Никос Дендиас по време на днешната им среща в Берлин, това съобщава МИА.

Според Дендиас, най-старата държава-членка на ЕС от Югоизточна Европа винаги е подкрепяла европейската перспектива на своите съседи. Разбира се, условието, от което страната му няма да отстъпи, е пълно изпълнение на критериите и условията, които важат еднакво за всички.

Гърция е решена да продължи да изпълнява ролята си на „стожер на стабилността и сътрудничеството в региона”, декларира външният министър.

По време на срещата са обсъдени темите Brexit, двустранните германско-гръцки отношения и задълбочаването на сътрудничеството, както и въпросът с нелегалната миграция.

Дендиас подчерта, че вълната от бежанци и мигранти „отново е придобила застрашителни размери”.

Расте броят на бежанците и мигрантите в Гърция

Гърция оценява високо конструктивната позиция на Германия по този въпрос. Налице е съвпадение на вижданията, че става дума за глобален феномен и е необходим цялостен подход както за причините, така и за последиците от него. От особено значение е наличието на солидарност спрямо онези държави, които са засегнати първи от мигрантската вълна.

Дендиас подчерта необходимостта от пълно прилагане на Съвместната декларация ЕС-Турция от март 2016 г.

Призивите на Европейския съюз към Турция са ясни, но Анкара продължава „да нарушава грубо международното право, суверенитета и суверенните права на Република Кипър”, заяви гръцкият външен министър.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама