Гърция подкрепя европерспективата на съседите, ако изпълняват критериите

17:50, 16 сеп 19 / Свят 25 2206 Topnovini
1
2
3
4

Разширяването на ЕС и европейската перспектива на държавите от Западните Балкани е била една от темите, обсъждани от министрите на външните работи на Германия и на Гърция Хайко Маас и Никос Дендиас по време на днешната им среща в Берлин, това съобщава МИА.

Според Дендиас, най-старата държава-членка на ЕС от Югоизточна Европа винаги е подкрепяла европейската перспектива на своите съседи. Разбира се, условието, от което страната му няма да отстъпи, е пълно изпълнение на критериите и условията, които важат еднакво за всички.

Гърция е решена да продължи да изпълнява ролята си на „стожер на стабилността и сътрудничеството в региона”, декларира външният министър.

По време на срещата са обсъдени темите Brexit, двустранните германско-гръцки отношения и задълбочаването на сътрудничеството, както и въпросът с нелегалната миграция.

Дендиас подчерта, че вълната от бежанци и мигранти „отново е придобила застрашителни размери”.

Расте броят на бежанците и мигрантите в Гърция

Гърция оценява високо конструктивната позиция на Германия по този въпрос. Налице е съвпадение на вижданията, че става дума за глобален феномен и е необходим цялостен подход както за причините, така и за последиците от него. От особено значение е наличието на солидарност спрямо онези държави, които са засегнати първи от мигрантската вълна.

Дендиас подчерта необходимостта от пълно прилагане на Съвместната декларация ЕС-Турция от март 2016 г.

Призивите на Европейския съюз към Турция са ясни, но Анкара продължава „да нарушава грубо международното право, суверенитета и суверенните права на Република Кипър”, заяви гръцкият външен министър.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.