Юнкер: Лондон да предложи работещо решение за ирландската граница

15:50, 16 сеп 19 / Свят 25 3340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм за ирландската граница, залегнала в споразумението между ЕС и Лондон за британското оттегляне от Общността. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешната му среща с британския премиер Борис Джонсън в Люксембург, предаде БТА.

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер обсъждат Brexit на охлюви и сьомга

Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение, отбелязва Юнкер. Той допълва, че ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазния механизъм. Подобни предложения още не са направени, се посочва в изявлението след днешната среща.

ЕС остава единен, а ЕК е на разположение 24 часа в денонощието, казва Юнкер. Той уточнява, че ще говори по тези въпроси пред Европейския парламент в сряда.

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер освен това са се съгласили, че разговорите за Brexit "трябва да се активизират", като всеки ден се провеждат срещи между официални лица, съобщиха от "Даунинг Стрийт" 10.

"Лидерите се съгласиха, че дискусиите трябва да се активизират и че срещите скоро ще се провеждат ежедневно", се казва от кабинета на британския премиер след първите разговори лице в лице между Джонсън и Юнкер в Люксембург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама