Танева: Изплатили сме близо 5 млн. лв. за дезинфекция на лични стопанства

15:16, 16 сеп 19 / Политика 25 3306 Topnovini
1

Близо 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция на личните стопанства, в които се отглеждат домашни свине.

Болестта Африканска чума по свинете е причинила депопулация с около 20% на домашните животни, това каза в Стара Загора министърът на земеделието Десислава Танева, съобщи БГНЕС.

Нов случай на африканска чума по свинете във Видинско

Танева допълни че стопаните, които искат да отглеждат домашни свине, ще бъдат информирани как да го правят, защото ако има следващо заболяване, те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни.

Земеделският министър присъства на откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.

„Ние имаме положителни тенденции, изключително намален интензитет на болестта. На практика от 1 август до ден днешен има открити само нови 6 огнища, от които само едно е в индустриална ферма. Засегнати са малко над 130 000 животни общо", заяви Танева.

Танева: До края на месеца ще сме готови с нови мерки за биосигурност

"Важно е как продължаваме напред. В този смисъл са важни дейностите, които са планирани и които са стартирани да се извършват – започваме от определянето на нови мерки за биосигурност в трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свине", посочи още тя. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани