Експерти за ареста на пастора: Хората му вярват, защото ги изважда от дъното

09:51, 16 сеп 19 / Общество 25 2300 Topnovini
1

„През последните години в тази махала на Сливен правихме изследвания за трафик на хора и сексуална злоупотреба с деца. Излезе и информация за дейността на пастора, той не за първи път е в България. Бил е тук и преди 5-6 години, още тогава се е знаело за неговото минало на педофил. Местните хора не искат да свидетелстват срещу него. Това не е проблем на гетото, а на държавата и на липсващите институции”. Това обясни в предаването „Тази сутрин” Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Пасторът Даниел Хъл беше арестуван в сливенския квартал „Надежда”, където живее от години. Той има присъда във Великобритания за педофилия, а британската телевизия BBC имат репортаж за неговите престъпления. Той вече е обвинен в блудствени действия с четири деца и остава за постоянно в ареста. Жителите на квартала подкрепят пастора и отричат обвиненията за блудство.

„Има огромен проблем в тази част на махалата, където е направил църквата”, посочи той. По думите му там хората живеят в изключително мизерни условия, а когато човек успее да им предостави баня, легло и храни децата им, те наистина виждат в него глътка свеж въздух.

„Те му вярват на този човек, той за тях е нещо добро, а държавата ги е изоставила. Цялото му семейство живее в махалата – нещо, което никой българин няма да направи, дори сестра му е бременна от местен човек”, каза още доц. Алексей Пампоров.

„Българското законодателство е противоречиво в това отношение”, обясни доцентът за случаите на педофилия. „След 14-годишна възраст Наказателният кодекс казва, че тези действия не са незаконни, ако са консенсусни. Имаме 600 детски брака годишно, които прокуратурата разрешава. Половината от тях не са на роми, а на българи”, обясни Алексей Пампоров.

„Затова искахме да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция – тя щеше да забрани детските бракове, както и да се иска по-строг мониторинг на такъв тип практики”, заяви още той. Според него има родители, които очевидно нямат капацитет да разпознаят насилието над техните деца.

„Когато едно общество е капсулирано и е сведено до ниво на базови потребности, тогава много лесно се манипулира. Възгледите вървят на ниво черно или бяло. Ако той е с нас и ни дава всичко, което имаме като потребност, значи е много добър човек. Един вид има месианство”, обясни и Александра Петрова – детски психолог. По думите й, ако този човек беше подходил по друг начин, нямаше да бъде толкова добре приет. Същото е и с децата, посочи тя.

„Този човек си е намерил рай и си го е купил”, коментира тя. Хората там явно силно са се вкопчили в този човек, който ги изважда от дъното, затова нямат критично отношение, каза още психологът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.