Проучване: Гърците не вярват на ЕС, още по-малко на САЩ

08:40, 16 сеп 19 / Свят 25 2956 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърците продължават да са подозрителни към Европейския съюз 38 години след присъединяването си, но вярват още по-малко на САЩ, независимо от близките връзки между правителствата в последно време, показва проучване на общественото мнение на YouGov, пише гръцкият вестник Protothema.

Анкетата е проведена в 14 страни за неправителствената организация „Европейски съвет за външни отношения“ и показва, че 26% от гражданите на Гърция смятат, че нито ЕС, нито тяхното правителство представлява националните интереси в международната търговия адекватно – най-високият показател сред всички страни-членки на Съюза. Само чехите имат по-ниски очаквания, предава "Фокус".

Във всички изследвани страни доверието към ЕС е по-голямо, отколкото към САЩ, като разликата в Гърция е по-малка от тази в другите страни. Гърция също има най-висок процент на отхвърляне, както на ЕС, така и на САЩ – 58%. Но тя е една от само трите държави (заедно с Австрия и Словакия), където процентът на онези, които смятат, че страната им трябва да подкрепи Русия, е по-голям от тези, които биха подкрепили ръководената от САЩ коалиция (7 процента срещу 5 процента).

Гърция е и страната с втория най-висок процент защитници на неутралитета, както в теоретична конфронтация между САЩ и Русия, така и между САЩ и Китай.

Гърците са най-големите привърженици на присъединяването към ЕС на всички страни от Западните Балкани през следващото десетилетие с 46%, въпреки че не беше посочено дали това включва Северна Македония.

Около 70 процента от гърците смятат, че Европа не е направила достатъчно, за да сложи край на войната в Сирия - най-много сред страните от ЕС - докато 42 процента от холандците смятат, че Европа е направила всичко възможно, за да помогне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама