Очаква се остър недостиг на места в студентските общежития

08:25, 15 сеп 19 / Общество 25 5099 Шрифт:
Topnovini

Остър недостиг на места в университетските общежития в цялата страна, прогнозират студентски организации, съобщава БНТ. В София, Пловдив, Варна и Благоевград най-много студенти ще останат без място в общежитие и ще бъдат принудени да живеят на квартира. Надеждата на университетите е държавата да започне да отделя необходимите средства за основни ремонти и строителство на нови общежития.

Всяка година стотици студенти в цялата страна остават извън класиранията за университетските общежития. Недостигът се усеща най-силно в столицата.

"Традиционно има недостиг за студенти, например в УНСС. Същата е ситуацията със Софийския, където продължават ремонтите на част от общежитията, което води до това, че се намалява капацитетът за настаняване", коментира Яна Вангелова от Националното представителство на студентските съвети.

Интересът към общежитията на УНСС всяка година е огромен. Очакванията са тази година извън класирането да останат около 800 студенти. Търсят се варианти за тяхното настаняване извън базата на университета.

Студентите, които остават без място в общежитие, са изправени пред опцията квартира. Тя обаче излиза доста по-скъпо - докато за общежитие в София плащат от 40 до 90 лева, за едностаен или двустаен апартамент цената е в пъти по висока.

Ситуацията е идентична и в други градове.

Освен недостатъчните места, другият голям проблем остава състоянието на стаите в общежитията. Към студентските организации валят оплаквания от много висши училища. От студентските организации не прогнозират строителство на нови общежития. Нещо повече - очакват увеличение на наемите през следващите години за съществуващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама