Връщат казармата от 2021 година?

17:50, 14 сеп 19 25 8117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на Втория Национален събор на българските офицери и сержанти от запаса, цитиран от „Дарик“.

По думите му, ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора, между 18 и 30 години, те ще окажат пушечно месо и лесни мишени.

Министърът коментира, че използваните аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседски са я върнали, а в някои никога не е била отменяна.

Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър, е 6-9 месеца, като за жените и момичетата тя е доброволна. „Дори сега да я въведем, сме закъснели”, счита Каракачанов.

Той отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Според Каракачанов, мотивите, с които тогава е било взето това решение, а именно, че „професионалната армия ще е малка, но добре обучена, добре платена и добре въоръжена“, са неверни.

Единственото, което е постигнато с премахването на казармата е фактът, че армията стана малка”, допълни министърът на отбраната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама