Зеленчукопроизводители недоволни от евтиния внос

09:35, 14 сеп 19 25 2964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За поредна година българските зеленчукопроизводители са недоволни от евтиния внос от съседни държави. Според тях ниските цени на вносните зеленчуци ги обричат на фалит в сезона на зимнината.

Един от основните проблеми пред българските зеленчукопроизводители остава евтиният внос.

„Постоянно коментираме с колеги, че вносът ни трепе. Не може ние да произвеждаме и да има внос от Турция, Македония, Гърция. Явно там им дават по-големи субсидии. Няма как да влезе от друга държава по-евтино, при положение, че ние си го произвеждаме”, каза пред Нова телевизия Октай Рамадан..

Затова Октай иска или вносът да бъде спрян, или субсидиите да се вдигнат. За да наваксат загубите продават и директно от нивата край пътя.

Темата коментира и доц. Божидар Иванов от Център за изследвания в селското стопанство. „Производството в страната отбелязва повишение. Има изсветляване на самата търговия и количествата, които навлизат у нас. Производителите от години се оплакват от нелегален внос. Увеличава се потреблението на домати и пресни зеленчуци", каза Иванов. Той допълни, че зеленчукопроизводството е от най-специфичните сектори и зависи от много грижи и внимание.

По думите му цените на зеленчуците могат да се променят в рамките на един ден. „Това зависи от снабдяването, производството", каза доц. Иванов и уточни, че в Европа най-големите доставчици на зеленчуци са Tурция и Мароко.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама