Тропическа буря връхлита Бахамските острови

10:15, 14 сеп 19 / Свят 25 2955 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предупреждение за тропическа буря беше издадено за северната част на Бахамските острови в момент, в който генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасностите от промените в климата по време на посещението си в опустошените от урагана Дориан острови.

Базираният в Маями Национален център за ураганите съобщи, че тропическа депресия се е формирала край Бахамските острови и тя се е превърнала в тропическа буря. Местни метеоролози казаха, че островите Голяма Бахама и Арако, които бяха най-тежко засегнати от Дориан, са на пътя на приближаващата се нова стихия. В момента вятърът достига до 100 км/ч и се очакват проливни дъждове, които могат да предизвикат още наводнения на пострадалите острови. Бурята може да затрудни спасителните операции след урагана Дориан, опасяват се местните власти.

В Twitter генералният секретар на ООН Антониу Гутериш написа: „Дойдох на Бахамите да покажа своята солидарност с хората и да проуча начините, по които можем да им помогнем“. Гутериш заяви, че в някои райони 75% от сградите са били унищожени от урагана, който достигна най-високата пета степен. По думите на генералния секретар, Дориан е още едно доказателство, че трябва да се вземат мерки срещу промените в климата.

Властите на Бахамските острови ревизираха броя на жертвите на Дориан – от 52 на 50, въпреки че има опасения, че тази цифра ще нарасне драстично, след като спасителите успеят да проверят всички разрушени сгради. 1300 души все още се водят за безследно изчезнали. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама