Как да се предпазим от грипа?

09:05, 14 сеп 19 25 3971 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Сега е времето на ваксините. По-интелигентният човек би трябвало да проведе разговор с лекаря си и да вземе решение дали да си сложи ваксина и да си купи потивогрипните препарати, за да избегне усложненията", заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова Телевизия по повод предстоящия зимен сезон и заболяванията през него.

Четири щама на грипа вероятно ще ни атакуват през зимата

"Щамовете са познатите, няма да има нещо уникално. Грипът е нещо познато, всяка година го има. Трябва да си мием ръцете, да ползваме кърпички на спиртна основа, да избягваме кихащите хора и вкъщи да имаме една - две маски, ако някой се разкиха, да консумираме традиционна българска кухня за сезона", каза още той.

"Не бива да се заблуждаваме, че ако си сложим грипната ваксина - няма да се разболеем една година. Ще се разболеете, но ще избегнете усложненията", уточни Кантарджиев.

Кантарджиев е категоричен, че гриповете започват ноември, пикът им е януари - февруари. Две - три седмици след ваксинацията човек е защитен.

По думите му ноември месец, когато не се излагаме на слънце, трябва да приемаме витамин Д. "Той предпазва от вирусите на горните дихателни пътища", каза още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама