Джулиан Асандж остава в ареста до разглеждането на искането за екстрадиция в САЩ

17:16, 13 сеп 19 / Свят 25 1796 Topnovini
1

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж ще остане в ареста по време на разглеждането на искането на САЩ за екстрадирането му, това разпореди съд в Лондон, съобщи TACC.

В момента Асандж, който участва в съдебно заседание чрез видеовръзка, излежава 50-седмична присъда за нарушаване на условията за гаранция.

Лондон няма да изпрати Асандж в страна със смъртно наказание

Решението на съда означава, че Асандж ще остане в затвора след изтичане на този период, въпреки че австралийските адвокати се опитват да оспорват законността на екстрадицията му от САЩ и очакват процесът да продължи с месеци.

"Днес се явихте в съда, защото Вашият срок на лишаване от свобода скоро ще приключи. Когато това се случи, Вашият статус ще се промени от затворник, който изтърпява присъда, в лице, което очаква екстрадиция", каза съдия Ванеса Берайцер, подчертавайки, че на адвокатите на Асандж е била дадена възможност да поискат освобождаването на клиента си под гаранция, но те са отказали.

Асанж: Не искам да бъда екстрадиран в САЩ

Берайцер добави също, че подобна петиция едва ли би била предоставена, тъй като съдът има "съществени основания да вярва", че Асандж би направил пореден опит да избегне правосъдието.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани