БСП – София иска анулиране на поръчката за филтри за комини

17:02, 13 сеп 19 / Политика 25 3206 Topnovini
1

От БСП - София съобщиха, че искат спешно анулиране на поръчката на Столична община за електростатичните филтри за комини.

Поръчката е за доставка и монтаж на до 2000 такива филтри. Стойността й е 6,6 млн. лева без ДДС. Средствата трябва да се поемат от Столична община, а срокът за подаване на документи вече е изтекъл.

Столичните социалисти намират за странно прогнозната стойност на поръчката до 2021 година да е 3,3 млн. лева, без намаляване на тази стойност за сметка на увеличаване на филтрите. За втория период (2022- 2023 г.) стойността е същата.

От БСП- София питат как общината подписва договор за 6,6 млн. лева без да ги има предвидени в бюджета.

Според социалистите не е ясно дали обществената поръчка ще доведе до намаляване на вредните емисии, както и ефикасни ли са филтрите, ако се монтират на стари печки. Те се интересуват и как общината ще следи как работят филтрите и знаят ли гражданите, че ще плащат електричеството от тях (около 30-50 лв. на година).

Столичните социалисти се съмняват дали под предлог подобряване качеството на въздуха не се крие опит предизборно да се подобри финансовото състояние на някои заинтересовани лица.

БСП- София призовават прокуратурата да се самосезира, а зам.- кметът Йоана Христова да понесе отговорност за неспазване на Закона за публичните финанси.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани