БАБХ проверява фирмата, дарила бира с изтекъл срок на годност

15:34, 13 сеп 19 / Общество 25 1493 Topnovini
1

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверка на фирма, дарила бира с изтекъл срок на годност на спортно мероприятие в Приморско на 7 септември 2019 г., съобщиха от агенцията.

Сигналът е подаден на 10 септември на интернет страницата на БАБХ. Веднага след получаването му е извършена проверка от ОДБХ - Бургас. При нея е установено, че няма постъпило заявление за регистрация на временен обект за търговия с храни или друго уведомление по повод организирания триатлон „Лъвско сърце” в Приморско. Поради тази причина служителите на ОДБХ - Бургас не са извършили физическа проверка и инспекция на място на предлаганите храни. Те не са издавали устно или писмено разрешение за раздаване на бира с изтекъл срок на годност.

Защо състезатели получиха бира с изтекъл срок преди повече от две години?

При извършена справка в регистрите, поддържани в ОДБХ - Бургас, се установи, че няма издадени удостоверения за регистрация на фирмата, посочена на етикета на бирата. От изпратения към сигнала снимков материал става ясно, че бирата е произведена в гр. Серес, Гърция, партида L 01 и е със срок на годност 17.04.2017 г.

Инспектори от ОДБХ - София град извършиха проверка на адреса на дистрибутора, посочен на етикета на бирата. Установено е, че това е заключен частен дом и не е осъществен контакт с нито един представител на фирмата, въпреки направените опити.

БАБХ продължава работата по случая, като за съдействие са сезирани съответните компетентни органи.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани