БСП иска образователният министър да предприеме действия срещу отпадането на деца от училище, които да не са на гърба на учителите 

11:18, 13 сеп 19 / Политика 25 2258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП иска образователният министър да предприеме действия срещу отпадането на деца от училище, които да не са на гърба на учителите, това стана ясно от декларация на ПГ на БСП по повод началото на учебната година.

Когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници, започват да ги притискат, заяви народният представител от БСП Ирена Анастасова по време на брифинг в парламента.

Атанасова посочи, че всяка година в навечерието на първия учебен ден политическите груши в палрамента излизат с деклрации, които съдържат прекрасни пожелания и деклрариран отговорност за провеждането на реформа - години наред едно и също. 

Стараем се да обхванем всички деца в системата, на ученика да му е интересно в училище, а констатираме, че децата ни усвояват все по-малко знания и умения, че имаме 40% функционална неграмотност, че агресията в училище расте, а дисциплината катастрофално пада, че възрастните са по-образовани от младите. Ученикът до такава степен стана център на системата, че от него започна да зависи  благосъстоянието на всяко училище! Така беше изпълнена тази цел, заяви Атанасова.

По думите ѝ декларацията, че учителят е важен за образователната система е останала само "хубваи фрази". "Изведнъж  стана ясно, че учителите са все по-възрастни и все по-уморени, все по-демотивирани и все по-обезверени от отношението към тях... Изведнъж стана ясно, че почти половината учители ще се пенсионират до 7-8 години. И това е оптимистичният вариант. Изведнъж стана ясно, че  за учители учат не най-добрите ученици, а обратното. Последствията за качеството на образованието са ясни!, посочи тя.

От БСП определят вдигат се заплатите на учителите като много закъсняло действие и алармираха, че щедро се отпускат пари за квалификация, но те отиват в някои доста съмнителни обучителни организации.

Те посочват, че непрекъснато се обещава свобода на преподаването и разтоварване от бумащината, която е затрупала учителите, но им се вменяват нови ангажименти като участие в екипи за превенция на отпадащите от училищата и детските градини, които ще извършват ежедневно незабавни посещения по домовете на отсъстващите без уважителни причини деца и ученици. 

Към тях ще се включват по график до два пъти седмично /т.е. може и един път/ представителите на общината, Министерството на вътрешните работи и дирекция „Социално подпомагане“ - точно тези, които имат ангажименти по обхвата на децата... И когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници – започват да ги притискат по всякакъв начин. За съжаление в тази акция срещу учителите застанаха и работодателските им организации, и синдикатите. Грозно!

От БСП отбелязват,  че не се случило олекотяването и осъвременяването на учебното съдържание, а вместо това ставаме свидетели на безумното осакатяване на изучаването на българската история и литература. Същевременно не се случва и приоритетното развитие на професионалното образование, нито се осигурява спокойствие и предвидимост в системата.

Затова те призоваха министъра на образованието да се ангажира с реални действия срещу отпадането на деца от системата на образованието, а не да го прави на гърба на учителите. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама