Тръмп е готов да се срещне отново с Ким Чен Ун по-късно през годината

09:00, 13 сеп 19 / Свят 25 2484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред репортери, че ще бъде готов да се срещне в даден момент по-късно през годината със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, за да възобновят преговорите за ядрено разоръжаване, предаде Ройтерс.

Това изявление на Тръмп на тръгване от Белия дом последва изявление на Северна Корея от понеделник, в което се изразяваше готовност преговорите да бъдат подновени по-късно този месец, предава БТА.

Според политически анализатори тазседмичното отстраняване от президента на САЩ на неговия съветник по националната сигурност Джон Болтън може да помогне на американските усилия преговорите да продължат, но няма да направи по-лесно за Вашингтон да постигне целта си да убеди Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия.

От юни 2018 г. Тръмп и Ким са се срещали три пъти.

Пред журналистите на Южната морава на Белия дом президентът на САЩ изключи варианта държавният секретар Майк Помпейо да поеме втора функция и да стане негов съветник по националната сигурност.

В Белия дом действително е бил обсъждан подобен вариант и дори Тръмп е разговарял за това с Помпейо, но в крайна сметка президентът не планира такава възможност. По думите на Тръмп държавният секретар предпочитал "там да има още някой с него".

Президентът посочи, че има около 15 кандидати за поста, и добави, че вероятно ще вземе окончателно решение другата седмица. Предишния ден той заяви, че списъкът е по-къс и се състои от петима души.

"Както можете да си представите, всеки гори от желание (да заеме поста)", каза той. "Много хора искат тази длъжност. Това е прекрасна длъжност", добави Тръмп.

Според пожелали анонимност източници на Ройтерс списъкът на президента като цяло се състои от надеждни консерватори със здрави връзки с основни фигури в неговото управление.

Част от групата е пенсионираният генерал Кийт Келог, който в момента е съветник по националната сигурност на вицепрезидента Майк Пенс. Споменават се още специалният пратеник на Държавния департамент за Иран Брайън Хук, бившият заместник-съветник по националната сигурност в Белия дом Рик Уодъл и посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел.

В коментар пред журналистите на вчерашната публикация в "Политико" Тръмп заяви, че не вярва Израел да шпионира САЩ.

В материала се твърдеше, че най-вероятно зад открити близо до Белия дом и на други места във Вашингтон устройства за следене на мобилни телефони стои еврейската държава.

Израел отрече написаното в публикацията да е истина.

В отговор на журналистически въпрос за Иран Тръмп заяви, че иранските представители искат да се срещнат с тези на САЩ, предаде ТАСС.

"Мога да ви кажа, че Иран иска да се среща", заяви американският лидер.

Пред журналистите Тръмп добави, че САЩ може да обмислят варианта за сключване на временно търговско споразумение с Китай, каквато стъпка се обсъжда сред анализаторите, но по думите му Вашингтон предпочита да бъдат сключени окончателни договорености.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама