До края на 2020 г. трябва да заработят първите станции за зареждане на автомобили с водород

18:00, 12 сеп 19 25 4344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на 2020 г. в България трябва да бъдат изградени първите станции за зареждане на автомобили с водород, а до 2030 г. броят им може да достигне до 50. Това е заложено в проект на специално наредба, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Проектонаредбата е разработена от експерти на (МРРБ), съвместно с Министерството на вътрешните работи, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Документът е качен за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и на интернет страницата на МРРБ.

Водородното гориво е сред алтернативите варианти с потенциал за дългосрочно заместване на нефта, обясняват от МРРБ. Редица европейски оценки показват, че все още не е създадена положителната икономическа ситуация за развитие на инфраструктура за алтернативни горива, в това число - за доставчици на инфраструктура за изграждане на станции за зареждане с водород.
В същото време, ЕС се договори за обвързващи цели за дела на възобновяемата енергия в транспортните горива (10 процента до 2020 г.) и за намаляване на интензивността на емисиите на въглероден двуокис от автомобилните горива (с 6 на сто до 2020 г.). Обявеното в Бялата книга намаляване с 60% на емисиите на въглероден двуокис до 2050 г. изисква и значителен подем на използването на алтернативни горива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама