БЧК: Най-важното правило при бедствие е следването на указанията на спасителните екипи

14:39, 12 сеп 19 25 2451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Най-важното правило при бедствие е спокойствието и следването на указанията на спасителните екипи.“ Това каза в предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Ясен Сливенски, директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст по повод национално учение, в което участват 160 доброволци за действие при бедствия и кризи.

Той отбеляза, че има строги правила, които са задължителни в кризисни ситуации, а акцент в тях са мерките за сигурност и безопасност. „Трябва да сме се убедили, че теренът е безопасен за самите екипи, които пристигат в района на бедствие. Екипите на БЧК подпомагат останалите. Те са обучени да окажат и първа долекарска помощ. Хората, на които им се оказва помощ при необходимост и сигнал трябва да се евакуират навреме като вземат личните си документи и да изпълняват точно указанията на спасителите“, обясни още Сливенски.

По думите му важно е и самите екипи да запазят спокойствие, затова се извършва и учение на язовир Панчарево, което тренира действията на спасителите. „Заедно с екипи на Столична община провеждаме съвместни действия. До момента в тренировачно бедствие се извърши евакуация на шестима пострадали без сериозни наранявания. Имаше и туристи в района, който с алпийски способи и лодки бяха евакуирани като част от съвместното учение“, разказа Сливенски.

Той уточни, че съвместните тренировки се извършват периодично. „След всяко бедствие от 2000-та година досега ние ставаме по-добри. Всеки знае ролите и задачите си и има взаимна помощ, реакцията е добра. Най-голямото бедствие, в което екипите са участвали са наводненията през 2005 година в цяла България, земетресението в Перник през 2012 година, както и наводненията в Аспарухово, Добрич, Мизия и Бисер“, обясни още Сливенски.

Той уточни, че последната голяма операция по международна линия с участието на доброволци от БЧК са били доставките по време на мигрантската криза в Гърция. Доброволци от БЧК, които са показали качества са участвали и в международни курсове в акции на други страни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама