На 23-ти октомври гласуват състава на новата Европейска комисия

14:40, 12 сеп 19 / Свят 25 1814 Topnovini
1
Европейският парламент ще изслуша предложените за нови еврокомисари от 30-ти септември до 2-ри октомври. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БТА. Той добави, че евродепутатите ще гласуват състава на новата ЕК на 23 октомври.

Юнкер настоява да се смени името на ресора „Защита на европейския ни начин на живот“

Сасоли уточни, че на днешната среща на председателите на парламентарните групи е било изразено несъгласие с наименованието на някои от задачите на бъдещите еврокомисари. Следващата седмица ръководството на ЕП ще се срещне в Страсбург с новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят този въпрос.

Председателят на ЕП съобщи, че евродепутатите ще приемат резолюция, свързана с оттеглянето на Великобритания от ЕС. В документа ще се посочва, че ЕС остава твърд и единен в преговорната си позиция. ЕП ще изрази готовност да бъде дадена нова отсрочка до напускането на Великобритания, за да се избегне раздяла без сделка.

"ЕП е готов да обсъди всяко работещо предложение за намирането на изход в преговорите", заяви Сасоли. По неговите думи е добре преговарящите да се върнат към първоначалното предложение - споразумението между Лондон и ЕС да предвижда предпазна мярка по границата на остров Ирландия, касаеща само Северна Ирландия.

Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, отговорността ще бъде единствено на Лондон, коментира Сасоли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани