Откриха опасни капачки за буркани на пазара

10:10, 12 сеп 19 25 2870 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В сезона на зимнината – откриха опасни капачки за буркани на пазара. Тестове в лаборатории установиха, че в тях има вещества в опасни количества. В някои от пробите дори са открити забранени вещества със силно канцерогенен ефект.

Лабораторните тестове са направени на седем вида капачки на различни производители, закупени от пазарите в София.

Изпитванията показват надвишаване на позволените от ЕС граници на преминаване на вещества от капачките към съдържанието в бурканите при всички изследвани капачки. В някои от пробите дори е открито наличие на фталати – вещества, които са забранени от Брюксел за влагане в опаковки за храни.

„Ние установихме, че общата миграция е надвишена при всичките 7 вида капачки, които сме взели от пазарите”, заяви инж. Майя Стойчева, автор на изследването, пред Нова телевизия.

Поглед към капачките е важен, защото стерилизирането на зимнината става при висока температура, а тя засилва преминаването на вещества от буркана към всичко, което е вътре.

Уплътнителите от вътрешната страна на капачките са изградени от т.нар. вещества – пластификатори. Именно оттук, според лабораторните тестове, проникват най-много опасни вещества към буркана със зимнината.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама